Nieuws

17 februari 2021
Even voorstellen

Het team van Agri Link groeit, vanaf 1 maart komt Mees de Lorm ons team versterken. Graag willen wij van de gelegenheid gebruik maken om Mees kort voor te stellen voor de mensen die hem nog niet kennen.

Mees woont in het buitengebied van Swifterbant en heeft volop passie voor de agrarische sector. De laatste jaren heeft Mees ervaring opgedaan als inkoper bij Agro Impex. Hij is hier voornamelijk werkzaam geweest in de handel van peen.

Bij Agri Link zal Mees als in- en verkoopmedewerker zich ook met name richten op de peen. Hiernaast zal Mees aanvullende ondersteuning bieden in de witlof en knolselderij.
Wij kijken er naar uit om Mees te verwelkomen en wensen hem veel succes!

16 juli 2020
GEZOCHT: Nieuwe collega!!

Commissionair Witlof en Winterwortelen

Je bent verantwoordelijk voor de in- en verkoop van witlof- en winterwortelen. Je houdt het gehele jaar contact met akkerbouwers, witloftrekkers en verwerkers over de producten. Je bent op de hoogte van de kwaliteit en de beschikbare hoeveelheid en zorgt voor een correcte afwikkeling van de transacties. Voor deze functie ben je veel onderweg, je werkgebied is heel Nederland en België met de nadruk op de Flevopolder en Zeeland.

Verwachting
We zijn een klein bedrijf waarbij onderling contact erg belangrijk is. We zoeken een commercieel persoon die bij voorkeur al enige ervaring heeft binnen de agrarische sector. Je heb een MAS/HAS opleiding, bent sociaal, flexibel en communicatief vaardig. Je bent zelfstandig, stressbestendig, je kan goed zelfstandig werken maar weet ook hoe je goed samenwerkt binnen een team.

Bedrijfsprofiel
Agri Link is een modern bemiddelingskantoor in zowel gangbare als biologisch geteelde geteelde land- en tuinbouwproducten. Hierin richten wij ons voornamelijk op witlof en winterwortelen. Wij zijn gevestigd in Dronten en zoeken vanwege groei en uitbreiding in de activiteiten een nieuwe collega.

Arbeidsvoorwaarden
Het gaat om een zelfstandige functie met veel vrijheid en verantwoordelijkheid en met voldoende ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Wij zorgen voor een goede werkomgeving, goede sfeer en goede arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie of solliciteren?
Hebben wij je interesse gewekt? Mail dan je motivatiebrief met cv naar info@agri-link.nl
Agri Link
Lisdoddepad 10
8251 SN Dronten

Voor vragen of informatie:
Ward van Damme, 06-13138698

23 september 2019
Toelatingen middelen Witlof(wortelen)

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is het bestuursorgaan dat bepaalt welke gewasbeschermingsmiddelen er in Nederland gebruikt en verkocht mogen worden. Het Ctgb beoordeelt de risico's van een gewasbeschermingsmiddel voor mens, dier en milieu en stelt vast of het middel voldoet aan de wettelijke eisen.

De hedendaagse gangbare landbouw ligt onder een vergrootglas, zeker als het gaat om het gebruik van "chemische" gewasbeschermingsmiddelen. Dit heeft er in geresulteerd dat we de laatste jaren een verschuiving in het middelen pakket hebben gezien, en er regelmatig een update is als het gaat om toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen. Legurame is bijvoorbeeld nog onlangs komen te vervallen. Het middel mag nog tot 3 oktober 2019 worden opgebruikt en ook het gebruik van Fenomenal heeft geen verlenging gekregen voor gebruik in de trek van witlofwortelen en mag worden gebruikt tot 14-11-2019. Ter vervanging van de Fenomenal is er een toelating gekomen voor het middel Revus, wat getoetst is op Phytopthora. Revus kan zowel in de put als over de koppen toegepast worden.

Overige veranderingen waar de teelt van witlof de komende maanden mee te maken krijgt zijn de toepassing van Kaliumfosfiet als meststof. Het is bekend dat fosfonaten een goede werking hebben tegen een aantal plantenschimmels en vanwege deze werking heeft de Europese Commissie kaliumfosfonaat en dinatriumfosfonaat aangemerkt als werkzame stoffen binnen de gewasbeschermingsverordening. Kaliumfosfiet heeft een opgebruiktermijn tot 1-1-2020.

Verder heeft Tecto, een fungicide met een goede werking tegen Phoma een toelating tot 1-4-2020 en heeft het een opgebruiktermijn tot 1-7-2020. Echter is de de MRL voor thiabendazool (de werkzame stof van tecto) sterk verlaagd en zit er dus wel een risico aan het gebruik van dit middel als wortelbehandeling.

Als laatste ligt de toepassing van de werkzame stof chloorprofam onder vuur. De toelating van deze werkzame stof vervalt per 8-1-2020, met een opgebruiktermijn tot 8-10-2020. Dit wil dus zeggen dat er in de onkruidbestrijding in teeltseizoen 2020 voor het laatst gebruik gemaakt kan worden van middelen als Chloor IPC en Intruder.


Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend en daarnaast zijn wij niet aansprakelijk voor onjuistheden die onverhoopt in dit artikel kunnen zijn vermeld.

22 juni 2019
overzaai witlofwortelen flevoland

Naar schatting 300 tot 400 hectare witlof moet in Flevoland worden overgezaaid. Dat is nodig vanwege plantuitval na de zware neerslag tijdens het Pinksterweekend.
Het gaat om 20 tot 25 procent van het witlofareaal in Oostelijk Flevoland en in de Noordoostpolder, stelt teeltspecialist Bart Hesen van adviesorganisatie ChicoGrow.

De mate waarin de schade door de hevige neerslag van afgelopen weekend optreedt, noemt Hesen nu al immens, hoewel hij nog geen compleet beeld heeft. 'Deze massale wegval van kiemplantjes is uitzonderlijk en heb ik nog niet eerder meegemaakt.'

De schade betreft volgens de adviseur vooral de percelen die rond Hemelvaartsdag zijn ingezaaid. 'Die waren vervolgens niet voldoende opgedroogd voordat de zware buien er invielen. De planten raakten daardoor verzwakt als gevolg van zuurstofgebrek en de agressievere werking van bodemherbiciden.'
Afgestorven plantjes
Hesen legt uit dat hij en zijn collega's nu dagelijks bezig zijn met het beoordelen van percelen om vast te stellen of overzaai nu wel of niet noodzakelijk is. 'We komen percelen tegen met 80 tot 90 procent afgestorven plantjes. Dat is heel heftig en dan is een beslissing om toch maar opnieuw in te zaaien niet zo moeilijk.'

Vooral schimmelaantastingen zorgen voor de uitval van de witlofplantjes. © ChicoGrow

Bron: Webpagina nieuwe oogst.
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/06/13/massale-overzaai-witlof-in-flevoland

19 oktober 2018
Eerste bewaarpeen en witlof teeltjaar 2018 gerooid.

Ondanks de zeer droge omstandigheden hebben we van de week een begin gemaakt met de oogst van de winterpeen voor de bewaring.
Het betreft hier een perceel wat voor de oogst 2 maal beregend is. Zonder beregening is oogst voor de bewaring momenteel niet mogelijk. Ook gedurende het groeiseizoen is het perceel een aantal keer beregend. De opbrengsten in bruto kilo's van het perceel waren dan ook goed te noemen.

Ook hebben wij vandaag het eerste perceel witlofwortelen gerooid voor de vroege trek. De eerste analyses betreffende de inhoud van de witlofwortelen lijken veelbelovend en laten een hoog droge stof en stikstof gehalte zien. Toch speelt ook voor de oogst van witlofwortelen de droogte parten. Er is een verhoogd risico op beschadiging tijdens oogst en het bevochtigen van de witlofwortelen in de bewaring zal extra aandacht behoeven.

15 oktober 2018
Vertrek Rein bij Agri Link

Na een samenwerking van een aantal jaar is er in onderling overleg besloten dat onze wegen zullen scheiden. Wij wensen Rein veel succes met zijn andere werkzaamheden en wensen hem veel succes bij zijn verdere loopbaan.

Rein zal tot het einde van het teeltseizoen (tot circa 1 december 2018) in dienst blijven bij Agri Link om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen
Voor een ieder die Rein als contactpersoon heeft binnen Agri Link BV zal dit worden opgevangen door Ward van Damme, zodat u ook in de toekomst volledig op Agri Link BV kunt blijven rekenen, zoals u gewend bent.

01 augustus 2018
Droogtestress witlof en wortelen

Nog altijd is het in Nederland extreem droog. Het neerslagtekort is momenteel in de Bilt al 278mm en heeft met de huidige 14daagse verwachtingen de potentie om op te lopen tot richting de 310mm de komende 14 dagen. Hieronder vindt u een kaartje van het KNMI met het doorlopend potentieel neerslagtekort in Nederland.



Ook witlofwortelen en peen hebben het zwaar met deze aanhoudende droogte. Alle mindere plekken in een perceel zijn nu zichtbaar. Daar waar vochtgebrek niet aan de orde is, groeit het gewas zeer langszaam. In de meeste peen percelen zien we dat er momenteel al een of meerdere keren beregend is, in de witlofwortelen is dit op de meeste percelen nog niet het geval of begint men er nu aan te denken.

Denk eraan dat water niet alleen noodzakelijk voor de chemische reacties in de plant, maar ook voor het transport van voedingsstoffen. Wanneer er sprake is van langdurig vochttekort, zal de groei van de bladeren afnemen en de verschillen in ontwikkeling tussen de planten neemt toe. De witlofwortelen zijn dit jaar gemiddeld erg cilindrisch wat betekent dat de wortels over een grotere lengte moeten dikken wat ten kosten zal gaan van de worteldiameter. De gewassen zullen met deze droge omstandigheden extra dankbaar zijn voor spoorelementen Borium, Mangaan en Magnesium als bladvoeding omdat deze door de droge omstandigheden slechter opneembaar zijn.

Gelukkig hebben we tot op heden nog maar weinig last van wortelluis. Houdt dit echter goed in de gaten en spuit eventueel na het beregenen met Movento in de witlofwortelen (voor de opname hebben we een goed groeiend gewas nodig).

18 juli 2018
Interessante artikelen over Witlof in de Vollegrondsgroentenkoerier van Bayer Crop Science.

Paar interessante stukken over witlof in de Vollegrondsgroentenkoerier van Bayer Crop Science.

Dit artikel gaat over knelpunten en mogelijkheden in de witlofteelt.

Dit artikel gaat over Bestrijding van Sclerotinia en Phytopthora in de witlofteelt belicht door Bart Hesen directeur van adviesbureau ChicoGrow in Montfort (Lb.).

25 mei 2018
Vernieuwd Privacybeleid Agri Link



Hierbij willen we u graag laten weten dat wij ons privacybeleid hebben bijgewerkt. Eigenlijk verandert er niets fundamenteels, maar leggen we in ons beleid uit hoe we met de gegevens van onze medewerkers en klanten om gaan. Daarnaast verstrekken we informatie over de partijen waarmee we samen werken en ons beveiligingsbeleid.

- Transparant: we weten welke gegevens we van u en van onze medewerkers verwerken en we hebben duidelijk beschreven waarom we deze gegevens vragen en wat we daarmee doen.

- AVG : Op 25 mei 2018 gaan de nieuwe privacyregels in, ons beleid volgt alle richtlijnen en regels van deze nieuwe wetgeving.

- Je rechten: U heeft altijd de mogelijkheid om vragen te stellen over de gegevens die we verwerken en we kunnen op verzoek deze gegevens anonimiseren of verwijderen.

Door na 25 mei 2018 onze diensten te blijven gebruiken, bevestigt u akkoord te gaan met onze voorwaarden en het nieuwe privacy beleid. Heeft u over ons privacy beleid nog een vraag?
Stuur dan een mail aan info@agri-link.nl

03 februari 2018
Afscheid Jannie Stoel

Gisteren hebben wij met de collega's van Agri Link afscheid genomen van Jannie die haar werkdag ingeruild heeft voor een dag oppassen op een van haar kleinkinderen! We hebben vele jaren met heel veel plezier samen met Jannie mogen werken en willen haar bedanken voor haar inzet, betrokkenheid en altijd goede humeur!
Heleen zal op de maandag en dinsdag het werk van Jannie zoveel mogelijk opvangen.

06 juli 2017
Moeizame start witlofwortelen seizoen 2017

Na een zeer droog voorjaar zijn (praktisch) alle witlofwortel percelen gezaaid.

Voor Agri Link is het laatste perceel witlofwortelen 13 juni gezaaid, echter is dit niet overal het geval geweest. Zeker in Noord-Frankrijk en Belgie zijn de omstandigheden verre van ideaal geweest om de afgelopen weken te kunnen zaaien en dit heeft er in geresulteerd dat er eind juni, ver na de langste dag van het jaar, nog veel witlofwortelen gezaaid of overgezaaid moesten worden.

Na verluid is er in Frankrijk ruim 1000 hectare witlofwortelen overgezaaid en in Belgie enkele honderden hectare. Wat er van de witlofwortelen percelen terecht gaat komen die eind juni zijn gezaaid, is nog moeilijk in te schatten en zal voor een groot gedeelte afhangen van het weer gedurende het najaar.

De percelen van Agri Link staan gemiddeld redelijk goed, maar ook hier zien we dat er gemiddeld 20.000 tot 30.000 planten per hectare minder staan dan in 2016.

07 juni 2017
Teleurstellend seizoen bewaarpeen.

Het einde van de handel van peen uit de bewaring komt helaas snel dichterbij. Het seizoen was zeer teleurstellend.

De handel was rustig en het heeft er alle schijn van dat dit de laatste weken van het oude seizoen ook zo zal verlopen. Tijdens het gehele seizoen is er eigenlijk geen echte opleving geweest. De hoogste beursnotering voor B-peen uit de bewaring was in week vier 10 tot 12 eurocent en is sindsdien door een rustige en/of zwakke markt praktisch iedere week gedaald tot het huidige prijsniveau van circa 1 eurocent.

Veel handel in peen uit de bewaring is er niet en de voorraden zijn nog niet op. Momenteel wordt er nieuwe oogst uit Spanje, Italië en Frankrijk aangeboden. Daarnaast zal binnen enkele weken ook de eerste peen uit Duitsland en Limburg worden aangeboden. Dit zal de handel naar peen uit de bewaring niet ten goede komen. De kwalitatief mooiste partijen worden momenteel opgeruimd en de rest van de partijen blijft staan of moet een ander afzetalternatief zoeken zoals veevoer of voor de vergister.

30 maart 2017
Witlof update

Afgelopen week zijn er in Zeeland weer de eerste witlofruggen voor het nieuwe seizoen getrokken. De ruggen liggen er netjes bij.
Het tijdig ruggen trekken heeft als voordeel dat de ruggen mooi kunnen bezakken en er een grote kans is op aansluiting met de ondergrond. Hiernaast kan het kiemende onkruid voor zaaien gemakkelijk chemisch of mechanisch bestreden worden wat de onkruid druk tijdens het teeltseizoen behoorlijk kan verminderen. Foto van mts. Vermue in Heinkenszand.



Verder was er afgelopen donderdag 23 maart een druk bezochte rassenproef. Welke dit maal plaats vond bij Witlofkwekerij Lof. Tijdens de aanvang van de avond werden de proefresultaten van de toepassing van PHC in de pennenteelt toegelicht met de mogelijkheden die dit wellicht biedt voor de biologische teelt. Hierna werden de rassen voor de middenvroege witloftrek van Hazera en Chicosem bekeken en toegelicht. Al met al een interessante en gezellige avond.




16 maart 2017
Themadag Peen te Emmeloord

Afgelopen dinsdag was er in 't voorhuys in Emmeloord weer de jaarlijkse Themadag Peen.


Mark Brantjes sprak over de huidige peenmarkt en de rol die de landbouwbeurs heeft bij de wekelijkse peen noteringen. Hieruit kwam uiteraard duidelijk naar voren dat de prijs van gangbare peen verder onder kostprijs niveau ligt momenteel.
Deze negatieve stemming was ook te voelen onder de bezoekers van de beurs waaruit toch naar voren kwam dat het vertrouwen in een goede afloop steeds kleiner wordt. Vandaag werd deze negatieve stemming ook helaas weer vertaald in een lagere beursnotering van 6,00 tot 8,00 eurocent voor B-peen op Emmeloord.


Hierna was het woord aan Joris Baecke van de LTO werkgroep Plantgezondheid. Dhr. Baecke vertelde uitgebreid over de rol van de LTO werkgroep als het gaat om het tegenwicht bieden bij bestrijdingsmiddelen discussie die door natuurorganisatie aangezwengeld wordt bij Supermarkten en consument.

Cees Leijten van Bakker Barendrecht sprak vervolgens over de rol van Bakker Barendrecht in de keten van teler tot supermarkt. Een keten van vaste telers die telen voor de Albert Heijn. Ook hier kwam het onderwerp gewasbescherming nogmaals naar voren. Bakker werkt aan de hand van Milieukeur en wil bestrijdingsmiddelen gebruik verder terug dringen. Hiernaast heeft Bakker de toekomst visie gericht op een groter aandeel van biologische producten.

Tenslotte was het woord aan Gera van Os, Lector Duurzaam Bodembeheer en werkzaam bij de Aeres Hogeschool. Met haar presentatie over bodemverbeteraars, hope of hype. Hierin kwam duidelijk naar voren dat er nog veel te leren valt over de bodem en het bodemleven. Dat er perspectief in bodemverbeteraars zit doordat akkerbouwers zich bewuster worden van een gezond bodemleven, maar dit begint bij een goede structuur en zuinig zijn op de grond.

05 december 2016
(Biologische) Witlofpercelen 2017 gezocht

Telers die in 2017 Biologische of Gangbare Witlofwortelen willen telen.
Neem contact met ons op voor meer informatie:
-Mail: info@agri-link.nl
-Tel: +31 (0)321-384811

02 december 2016
Oogst 2016 binnen.

Na de droogte van september en groot gedeelte van de oktober maand is de oogst na een extreem mooi najaar erg voorspoedig verlopen. Door de droogte was de start wat moeizaam, zeker als het gaat om de winterwortelen en de vroege witlofwortelen, maar toen het eenmaal liep hebben we op een paar verdwaalde buien na haast elke dag ononderbroken kunnen rooien. Wat er in heeft geresulteerd dat de oogst wat eerder dan gebruikelijk binnen is. Gelukkig want de nachtvorst heeft hier en daar toch behoorlijk zijn werk gedaan en had anders nog een behoorlijke streep door de rekening kunnen zetten.

22 juli 2016
Knollen

Ook in de knolselderij zien de percelen er erg goed uit. Met het vocht en de warmte ontwikkelen de percelen zich razend snel. Dit samen met een kleine areaalgroei wekt de verwachting van een groter Nederlands knollen aanbod voor komend seizoen.

De eerste knollen zijn momenteel al weer gerooid. Waar normaal nog wel eens een klein gaatje wil vallen tussen de oude oogst en de nieuwe oogst, lijken de nieuwe knollen de paar laatste knollen van seizoen 2015 nu voor de afzet een beetje in de weg te zitten.

15 juli 2016
Ontwikkeling witlofpercelen

Ondanks de natte juni maand zien we over het algemeen dat de witlofpercelen er goed uitzien. De ontwikkeling is door de redelijke temperaturen en de ruime beschikbaarheid van vocht goed geweest. Keerpunt van de nattigheid is wel dat het erop lijkt dat de beschikbaarheid van stikstof momenteel wat lager lijkt te liggen dan voorgaande jaren.

Gezien de nattigheid en de redelijke temperaturen is de noodzaak van een stevig en gezond gewas van groot belang. Begin daarom ook tijdig met bespuitingen van bitterzout. Over het algemeen is de stand erg goed, de percelen moeten daarom ook vlot door kunnen groeien zonder al te veel tegenslag. Wortelluis, zeker in combinatie met matige structuur kunnen tijdens het seizoen flinke groeiremming veroorzaken. Om dit te voorkomen is het ook van groot belang tijdig Movento toe te passen (20-25 cm loof met een goede gewasontwikkeling) en niet te wachten tot de symptomen duidelijk worden en de groei begint te stagneren.

15 juli 2016
Ontwikkeling wortelen

Over het algemeen ontwikkelen de wortelen zich momenteel ook erg goed. Naast de witlof zien we ook in de percelen bewaarwortelen een sterke loofontwikkeling. Naast de bladvoedingen om het loof vitaal te houden adviseren we daarom ook tijdig (kort voordat de wortelen dicht staan) bitterzout toe te passen om steviger loof te maken. De bitterzout bespuitingen kunnen vlak voor of gecombineerd met de eerste ziektebestrijding gedaan worden.

19 mei 2016
Begin seizoen 2016

Vanaf begin mei zijn de eerste winterwortelen voor de bewaring weer gezaaid. Het ruggentrekken verliep zeker op de zwaardere percelen moeizaam, wat er in geresulteerd heeft dat sommige wortelruggen pas net getrokken zijn en deze na genoeg nog geen water hebben gezien. Momenteel is het wortel zaaien in volle gang en wij verwachten dat volgende week de meeste van de door ons gecontracteerde percelen gezaaid zijn.

7 en 9 mei zijn er voor ons ook weer de eerste percelen witlof gezaaid in Zeeland. De percelen hebben na het zaaien allemaal een beetje regen gehad en er volgde vervolgens een erg warme week. Dit heeft er voor gezorgd dat de gezaaide percelen allemaal binnen een week boven stonden en de stand ziet er dan ook goed uit. In de Flevopolders zijn wij deze week ook mondjes maat begonnen met het zaaien van de eerste witlofpercelen. De temperaturen zijn na het koude pinksterweekend weer wat opgelopen en met wat regenachtige dagen in het vooruitzicht hopen we ook hier in te kunnen zetten op een vruchtbare start van het komende groeiseizoen.

23 januari 2016
Witlofpercelen gezocht.

Momenteel zijn we weer volop bezig om te kunnen voldoen naar de vraag van witlofwortelen voor teeltseizoen 2016. Bent u geinteresseerd in de teelt van witlofwortelen en wilt u meer weten over de voorwaarden, dan vragen wij u contact met ons op te nemen zodat wij u hier uitgebreid over kunnen informeren.

25 november 2015
Wortelen

De oogst van de winterwortelen is momenteel zo goed als afgerond. De start van de oogst verliep vlot door de goede weersomstandigheden. De laatste paar weken verliepen wel wat moeizamer door de natte periode die we momenteel mee maken.

Opbrengsten zijn wisselend, maar gemiddeld gezien zijn er toch minder kisten per hectare geoogst. De kwaliteit van de peen is nog moeilijk in te schatten. Naast een punt rotje zien we ook wel partijen met wat phytophthora of een cavity spot. Vanaf december beginnen we weer met het proefspoelen van de eerste partijen en kunnen we hier hopelijk een betere inschatting van maken.

De markt van de wortelen is momenteel goed, de prijzen zijn vast tot licht stijgend.

05 juli 2015
Vanaf 1 juli 2015 gaat Van Zutphen Bemiddeling B.V. verder onder de naam: Agri Link B.V.

Overname en verhuizing hebben er toe geleid dat er is gekozen om onder een nieuwe naam verder te gaan. Een eigentijdse naam voor ons team met frisse en toekomstgerichte blik, wat langdurige duurzame relaties hoog in het vaandel heeft staan.

Voor een ieder die al jaren naar tevredenheid zaken met ons heeft gedaan blijven wij dit uiteraard graag doen zoals u van ons gewend bent en hopelijk zelfs beter! Lopende koopovereenkomsten en andere verplichtingen blijven uiteraard onverminderd van kracht en zullen volgens afspraak, maar onder de naam Agri Link B.V., worden afgewikkeld.